Darius Talpos

darius2
Darius Talpos – Clape, Backing Vocals, Vioara

S-a născut în iarna anului 1983, în preajma Crăciunului, într-o familie de iubitori ai artei și frumosului. Prima sa amintire o are dintr-o sală de repetiții, la vârsta de 3 anișori, unde, cocoțat pe un contrabas, asculta fascinat ceea ce se întâmpla, și își privea tatăl cum, împreună cu alți câțiva ”oameni mari”, îmblânzea o vioară care avea să fie, după mulți ani de la acel moment, a sa.

Începe studiul viorii la numai 6 ani, avându-l ca ”profesor” chiar pe tatăl său și, din când în când, pe frații lui mai mari. Pătrunde astfel în lumea folclorului autentic, cules și transmis din generație în generație, din tată în fiu, înțelegând încă de pe atunci frumosul românesc. Nu puține sunt serile pe care și le aduce cu drag aminte, serile care se încheiau cu momente muzicale susținute de părinții săi, pentru cei ce le călcau pragul.

Copilăria și-o petrece pe scenă, promovând valorile tradiției românești la festivaluri atât în țară cât și în străinătate (Republica Moldova, Turcia, Bulgaria, Grecia, Italia, Franța). În anii de liceu simte nevoia de a lua contact cu pianul fără a renunța însă la prima sa dragoste, vioara. Pune astfel umărul la înființarea grupului folk ”Khatarsis” cu care câștigă premii la primele două ediții ale festivalului ”Toamna Castanilor” – Ploiești.

Simțind că nu e suficient pentru a-și stăvili dragostea și setea de muzică, alături de instrumentiști de excepție, frați basarabeni, înființează primul cover band în care avea să activeze, band cu care participă și este premiat la mai multe festivaluri din țară (București, Drajna, Vălenii de Munte, Ploiești, Câmpina). Ajuns la maturitate artistică, dă curs invitației bunului său prieten și fondator al Trupei Reea, Alexandru Ionașc, și se alătură acestui proiect ambițios, la inceputul anului 2011, investind timp și suflet pentru ca publicul său să simtă emoțiile pe care muzica marilor artiști ai lumii o poate transmite, prin reinterpretări marca ”Reea” atent și intens pregătite în sala de repetiții. Instrumente actuale: